Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Genialne w swojej prostocie i niepowtarzalne w smaku: spaghetti  Aglio Olio e Peperoncino. Jeśli szukasz pomysłu na proste, szybkie do przygotowania i jednocześnie wyśmienite danie, musisz tego spróbować. Potrzebne Ci będzie...:

Składniki: (porcja dla 2 osób) 
- makaron spaghetti (ok. 200 g)
- dwie średnie papryczki chili
- trzy ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- żółty ser
- natka pietruszki

 

Do dzieła! Makaron gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki oleju, według przepisu na opakowaniu. Można oczywiście gotować według własnego uznania. Generalnie powinien on być al dente. 
W czasie gotowania makaronu, kroimy czosnek w drobne paseczki oraz papryczkę chili. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek oraz papryczkę, które to solimy i delikatnie pieprzymy (jeśli ktoś woli uniknąć nadmiaru pikanterii oczywiście z pieprzu rezygnujemy). Zaczynamy smażyć około 2 minut przed końcem gotowania makaronu, aby uniknąć zarumienienia czosnku. Staje się wtedy gorzkawy i po prostu niesmaczny.

Makaron po ugotowaniu odcedzamy a następnie wrzucamy na patelnię. Mieszamy z oliwą, czosnkiem i papryczką chili. 

Aglio Olio e Peperoncino podajemy posypane startym serem żółtym, który się pięknie roztopi na gorącym makaronie oraz posypujemy natką pietruszki.

100_0285mini1

 

Smacznego!

niedziela, 28 lutego 2016, szymanskipatryk

Polecane wpisy

Katalog-blogow.pl